Hoe werkt waterafvoer met een sedumdak

Waterafvoer van een sedumdak

Bent u benieuwd hoe het precies zit met de waterafvoer van een sedumdak? Bij NatureGreen vertellen we u er meer over! Eén van de belangrijkste kenmerken van een sedumdak is immers de waterafvoer. Sedumdaken en sedumplantjes staan bekend om hun waterbergende capaciteit: dat houdt in dat ze behoorlijk wat water kunnen opslaan. De groendaksystemen van NatureGreen kunnen zelfs wel tussen de 18 tot 35 liter per vierkante meter bergen! Zeker met hevige regenbuien is dat echt een uitkomst. Toch is het ook van belang dat uw dak een goede waterafvoer heeft: dit om te voorkomen dat tijdens extreme regenbuien uw sedumdak onder water komt te staan.

Klimaatverandering

Het klimaat in Nederland is aan het veranderen: zeker de afgelopen jaren hebben we steeds meer last gehad van weersextremen zoals langdurige droogte of hevige regenbuien. Hierdoor moeten we ons vaker zorgen maken om overstromingen en het afvoeren van ons regenwater. Sedumdaken kunnen daarom uitkomst bieden! Groene daken kunnen namelijk de afvoer van water beperken en vertragen. De waterbergende capaciteit zorgt ervoor dat het riool minder wordt belast en dat regenwater dus geleidelijker kan worden afgevoerd. Met een groen dak helpt u dus niet alleen uzelf, maar ook uw omgeving!

Groendak en lekkage

Ondanks de grote waterbergende capaciteit van een sedumdak, is het toch belangrijk om rekening te houden met een goede waterafvoer. Soms is er zó veel regen, dat het groendak verzadigd raakt en niet nog meer water op kan slaan. Om dan te voorkomen dat er veel water blijft liggen op het dak, is het belangrijk dat het overtollige water goed kan worden afgevoerd met de juiste afwatering. Zo voorkomt u schade of lekkage aan het dak. Het is ook belangrijk dat u de afvoer beschermt tegen stukjes substraat die wegspoelen, om verstoppingen te voorkomen. Dit doet u door bijvoorbeeld een strook grind om de afvoer aan te leggen of door een bolrooster of bladvanger te plaatsen.

Kies voor een groen dak van NatureGreen

Wanneer u een groen dak aanschaft bij NatureGreen, kunt u zelf uw pakket aan benodigdheden samenstellen. Naast twee groendaksystemen, de sedumtrays en de sedummat, verkopen wij namelijk ook de benodigde accessoires zoals bladvangers, scheidingsprofielen of bolroosters die de waterafvoer van het sedumdak makkelijker maken. Wanneer u uw bestelling plaatst kunt u dus eenvoudig kiezen wat u allemaal nodig heeft! Wilt u liever eerst wat advies inwinnen? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Zij gaan graag met u in gesprek. We hopen u gauw terug te zien bij NatureGreen!